Starostlivosť o pleť po lete.  Angelis skin

Čo urobí leto s našou pleťou

Letné dovolenky sú už väčšinou za nami, cítime sa nabité, oddýchnuté a pripravené do nového pracovnéh obdobia, ale naša pleť sa netvári úplne tak, ako sa my cítime. Je to preto, že naše letné radovánky sú pre našu pleť občas riadny zaberák.

Kúpanie sa v chlórovanej vode v  bazénoch, pobyt na slnku trochu dlhšie, ako sme plánovali, v jednej ruke drink, v druhej zmrzlina, rozhádzaný spánkový režim, to všetko zanechá stopy na kráse. Dokonca aj kúpanie sa  v mori, ktoré síce náš organizmus aj detoxikuje a dopĺňa minerály, no zároveň soľ našu pleť vysušuje, je pre pokožku náročné.  A navyše hladina mora odráža ešte viac slnečných lúčov, ktoré zas na pleti spôsobujú vznik pigmentových nerovností a predčasné stárnutie. 

Hoci už skoro všetky vieme, že tvár, krk, dekolt a chrbty rúk  - áno, aj tu sa inteznívne tvoria pigmentové škvrny, pretože ruky sú vystavené slnečnému spektru skoro stále -  si niekoľko krát denne treba natierať ochranným krémom s vysokým UV faktorom, predsalen je niekedy náročné odhadnúť, kedy už treba „náter“ zopakovať a tak sa počas leta chtiac nechtiac aj tak opálime aj tam, kde sme to veľmi nechceli.

A to by nebol problém, veď opálenie je pekné a do určitej miery aj zdravé,  len škoda, že pre mnohé z nás znamená zároveň vznik nežiaducich a neestetických pigmentových škvŕn, či melazmy. Navyše sa nám vďaka krémom, vlhkosti, vetru a prachu v ňom zanášajú póry a tak je pleť aj nečistá, občas aj plná uhríkov alebo rovno zapálených vyrážok, alebo minimálne zhrubnutá a s odchádzajúcim letom aj mdlá a povädnutá. 

No a potom je tu ešte fakt, že v pleti sa vďaka UV radiácii naakumulujú voľné radikály spôsobujúce oxidatívny stres a poškodzujú naše kolagénové a elastínové vlákna, čím spôsobujú predčasné stárnutie. 

Starostlivosť tesne po lete

Hlavné heslo týchto dní bude exfoliovať, hydratovať a vyživovať!

Nikdy by sme nemali našu pleť zanedbávať, ale toto obdobie po dlhých pobytoch na slniečku, v prírode či v záhrade, v klimatizovaných priestoroch či lietadlách,  neustálom potení sa a natieraní a aj po mnohých grilovačkách či nočných párty, je naozaj veľmi vhodné na návštevu profesionálneho salónu.

Profesionál vám pleť jemne ale dôkladne vyčistí, hydratuje a vaša pokožka tak  zažije už veľmi potrebnú celkovú hlbokú renesanciu.  Podľa typu a stavu vašej pokožky môže zvoliť jemný peeling alebo exfoliačnú techniku tak, aby ju zbavil odumretých buniek na povrchu a teda aby vyzerala rozjasnene, sviežo a celkovo omladená.

Čistenie pleti sa často deje  po dôkladnom naparení – pre zmäkčenie pokožky - pomocou špachtle alebo manuálne a potom aj použitím iných nástrojov, pri minimálnom riziku vzniku zápalov a jaziev. Na detoxikáciu enviromentálnych toxínov naakumulovaných v lete používame rôzne masky, väčšinou s obsahom ílu, spirulíny, či čierneho uhlia.  Pokožku tváre, krku a dekoltu následne vzpruží a  prekrví cielená masáž. 

Tu chcem podotknúť, že je dobré si vybrať profesionálov, ktorí túto časť ošetrenia neodfláknu za 5 minút. Správna masáž je pre pleť nesmierne dôležitá a prínosná, má liftingový efekt a terapeut či kozmetička  ňou dokáže podporiť prekrvenie pleti a  pohyb lymfy, ktorá  odvádza toxíny z tela. 

Navyše je nesmierne príjemná a relaxačná a nič nepomôže nášmu celkovému zdraviu a zdraviu našej pleti tak,  ako  správne a časté odbúravanie stresu. Výživné a hydratačné masky a séra na konci ošetrenia pleti doplnia potrebnú vlhkosť a správne zvolený krém ju v pleti uzamkne. Ja v tomto období veľmi rada používam hydrogélové alginátové masky, ktoré naozaj dodajú pleti vlhkosť a séra s obsahom antioxidantov, ktoré pomôžu pleti neutralizovať už spomínané voľné radikály a celkovo ju rozžiaria.

V domácej starostlivosti na čistenie zvolte jemnejší prípravok, napríklad penivý ľahký umývací gél ideálne s obsahom probiotických kultúr pre obnovu mikrobiómu pokožky, alebo s AHA alebo BHA kyselinami na jemnú exfoliáciu. Môžete ich aj striedať, tie s obsahom AHA a BHA však nechajte na večer. To preto, že cez noc má pokožka čas sa s jemnou exfoliáciou vyrovnať a obnoviť svoju ochrannú bariéru. Ak trpíte akné, zvoľte prípravok s obsahom kyseliny salicilovej, ktorá dokáže vniknúť do mazovej zátky na pokožke a prečistiť póry, zároveň tak predchádza aj vzniku nových vyrážok a uhrov. 

Osobne nie som až taký fanúšik olejového čistenia, ktoré je stále veľkým hitom, ale hlavne pre ľudí trpiacich akné môže byť nevhodné. Ale každý sme iný a teda všetko treba vyskúšať a rozhodnúť sa, či určitý rituál našej pleti sedí, či nie. A taktiež je dobré sa držať hesla menej je niekedy viac. Ani sto kroková rutina nenahradí správnu životosprávu a vnútornú starostlivosť o seba.

Po vyčistení pleti  môžete naniesť pleťovú vodu, ideálne so zložkami vhodnými pre váš typ pleti a potom nasleduje sérum.  Môžete si zvoliť podľa toho, čo vaša pleť potrebuje, ale s čistou kyselinou hyaluronovou nič nepokazíte, skôr naopak. Aj séra s vitamínom C sú úžasné, ale ja napriek tomu, aký je to dnes trend poznám klientky, ktorým céčko jednoducho nesedí a nerobí ich pleti dobre. 

Takže opäť,  treba sa riadiť svojimi potrebami a reakciami pokožky, nehľadiac na to, čo teraz letí. Ak potrebujete s výberom kozmetiky poradiť, určite vyhľadajte profesionála. 

Nakoniec podľa potrieb vašej pleti naneste krém, hydratačný, výživný... výber je na vás. Ak ste fanúšičkou kozmetických olejov, nanášajte ich na vlhkú pleť, alebo na dlani do nich zamiešajte pár kvapiek vášho séra s kyselinou hyaluronovou . Olej sám osebe totiž pleť často vysušuje, ale ak mu spolu s ním dodáte aj hydratačnú zložku – už spomínané sérum s kyselinou hyaluronovou alebo aj čistý gel z aloe vera, pleťový olej ju v pleti pekne uzamkne.  Cez deň ešte stále nezabúdajte na SPF.  Slniečko nás dočiahne aj keď je pod mrakom. 

Svoju rutinu ale príliš neprekombinujte, pokožka nepotrebuje 20 krokový proces na to, aby bola pekná a zdravá, skôr naopak. Zistite si, ktoré aktívne ingrediencie sa môžu a ktoré naopak nesmú kombinovať v jednom rituály. Tie, ktoré sa naraz nesmú na pleť nanášať, aby ju nepodráždili,  v svojej starostlivost striedajte. 

Ak máte nečistú pleť, do domácej starostlivosti aspoň raz za týždeň určite zaraďte masku zo zeleného ílu, ktorá pleť vynikajúco detoxikuje a zbavuje nabytočného mazu. Dostanete ho kúpiť  v drogérii a môžete ho skombinovať aj s inými ílmi. Pridajte trochu vody, alebo hydrolátu z kvetov,  alebo odvaru z byliniek, štipku medu, aby maska nebola až taká vysušujúca  a napríkad macha prášok alebo iný superfood prášok a zmiešajte na pastu. 

Toto je moja obľúbená domáca maska ale používam ju často aj v salóne. Vynikajúco pleť vyživí a osvieži aj maska z droždia. Zmiešajte droždie s máličkom medu (naozaj málo, pretože ten roztopí kvasnice do tekutého stavu) na pastu a naneste na pleť. Budete nadšené, sľubujem. 

Zrelá a suchá pleť si tiež zaslúži masku, v tomto prípade výživnú a hydratujúcu. Dbajte na to, aby bola kvalitná, s viacerými aktívnymi ingredienciami a ideálne bez tých zbytočných, či škodlivých. 

Starostlivosť  neskôr na jeseň

Kľúčovým pojmom tohto obdobia bude zjednotenie farebného tónu

Melazma či pigmentové škvrny sú hlavne po lete bežným kozmetickým problémom. Pigmentové škvrny sú ojedinelé tmavšie fliačiky na pleti rôznej veľkosti a objavujú sa intenzívnejšie so stúpajúcim vekom. Melazma tvorí na pleti skôr väčšie súvislé pigmentované plochy,  akoby množstvo pospájaných fliačkov rôznej intenzity . Objavuje sa nad hornou perou, na lícach, čele ale aj inde na tvári, častejšie u žien v období tehotenstva, ale aj pri užívaní hormonálnej antikoncepcie, čo naznačuje súvislosť so zmenenou hladinou ženských hormónov.

Keď už na dvere definitívne zaklope jeseň, treba sa povenovať intenzívnejším zákrokom, ktoré odstránia „hriechy leta“ v podobe už spomínaných pigmentových škvŕn a melazmy.  Tieto je vhodné absolvovať vtedy, keď je malá šanca, že bude naša pleť vystavená slnečnému žiareniu, čiže ideálne keď je zamračené počasie. Dokonca aj pod oblakmi musí byť však pokožka po zákroku niekoľko dní chránená prípravkom s vysokým SPF. Je to preto, že pokožka podráždená po zákroku je náchylnejšia na tvorbu nových pigmentových škvŕn. 

Do salónu sa môžete objednať na viaceré typy ošetrení. Môže to byť napríklad   mikroihličkovanie (microneedling) so špeciálnymi sérami proti hyperpigmentáciám,  či chemické peelingy, ktoré prenikajú do rôznej hĺbky pokožky  a sú kombináciou viacerých kyselín podľa typu pleti a problému – napríklad kyselina mandľová, glykolová, mliečna, salicilová. Chemický peeling odstráni vrchnú zrohovatelú vrstvu pokožky a keď sa táto ošúpe, pod ňou vykukne nová, svieža vrstva s redukovanými vráskami, pórmi či pigmentovými škvrnami. 

Oba tieto typy ošetrení je podľa vážnosti problému nutné absolvovať väčšinou opakovane.  Do kliník estetickej medicíny si môžete zájsť aj na laserové zákroky. Určite konzultujte svoje nápady na terapie so skúsenými odborníkmi. Nie každá pigmentácia sa rieši rovnako a to, čo je dobré na starecké škvrny nemusí byť vhodné na plôšky s melazmou. 

Doma na jeseň naša pleťová starostlivosť tiež vyžaduje jemné sezónne zmeny.

Vlhkosť vzduchu neustále s pribúdajúcim chladom klesá, preto pomaly prechádzame na mastnejšie  a výživnejšie krémy, ak ich vaša pleť potrebuje. Pre ľudí trpiacich akné toto však nemusí platiť, pretože ich pleť toleruje väčšinou iba niekoľko málo typov kozmetických olejov a masiel, aj keď sú súčasťou krémov a fluidov bez toho, aby sa ich akné zhoršilo ale aj toto je u každého individuálne. 

Aj doma môžete pridať na intezite pri riešení pigmentácií. Pigmentových škvŕn sa vždy najľahšie zbavíte kombináciou správnych profesionálnych ošetrení v salóne, prístrojového ošetrenia v podobe laserov a  domácej starostlivosti.  Na doma vyhľadávajte prípravky s obsahom zosvetľujúcich a rozjasňujúcich ingrediencií ako je klasicky vitamín C,  niacinamid,  arbutin, séra s kyselinou  glycolovou,  salicylovou, mliečnou, PHA či  s oxyresveratrolom a podobne. Bylinné zložky ako extrakt z olivových listov , medvedice lekárskej či extrakt zo zeleného čaju sú tiež výborné. Neočakávajte však okamžité zázraky. Proces zbavovania sa pigmentových škvŕn je zdĺhavý. Doprajte svojim kozmetickým prostriedkom niekoľko týždňov až mesiacov, kým uvidíte výsledky a aj potom pokračujte ešte nejakú dobu v cielenej starostlivosti. 

Čo ešte môže pomôcť

Povedzme si však pravdu, vonkajšia starostlivosť o pleť je iba polovica úspechu. Krása ide zvnútra a nielen v zmysle krásnej duše a dobrého srdca, ale aj celkom logicky sa odvíja od toho, aké „palivo“ jej doprajeme. 

Krása našej pleti a vôbec celkové zdravie závisí aj od toho, ako to máme s „toxickou matematikou“ nášho organizmu a výživou. Naše telo sa úplne prirodzene a bez akýchkoľvek našich zásahov denne detoxikuje samo, ale je pravda, že ak doňho nahádžeme viac toxínov, ako zvláda vyčistiť, tie sa v ňom začnú usádzať a spôsobovať množstvo problémov, okrem iného aj nekvalitnú pokožku.

Je to presne ako s jedlom. Každý deň spálime určité množstvo kalórií, ale keď zjeme viac, ako spálime, priberáme. Samozrejme aj tu platí, že každý sme iný, niekto spaľuje rýchlejšie, niekomu detoxikačné mechanizmy v tele fungujú pomalšie. Preto neexistuje jedna univerzálna rada pre všetkých ani čo sa chudnutia týka, ani optimálnej detoxikácie organizmu. 

Osobne si po lete „naordinujem“ vždy očistnú kúru v podobe úplného vynechania alkoholu, maximálneho obmedzenia príjmu cukru a sladkostí a stravy bohatej na zeleninu a trochu ovocia. K tomu ryby z voľného výlovu a občas trochu proteínov a bielkovín v podobe mäsa, či pečene (veľa vitamínu A) v BIO kvalite alebo diviny. Prečo BIO? 

Tu by som sa rada na chvíľu zastavila. Ako asi väčšina z nás, milujem prírodu. V duchu bio a organic sa nesie aj celé moje pleťové spa Angelis a vôbec môj prístup k osobnej starostlivosti a aj starostlivosti o našu Matku Zem . Bio znamená čistejšie pre nás a šetrnejšie pre planétu, čiže obojstranne výhodný výber. Je smutné, že veci, ktoré boli kedysi prirodzené a čisté od prírody dnes nazývame bio, ako keby sme tam pridali niečo navyše. Pritom je to presne naopak. Bio znamená, že sme nepridali škodlivé pesticídy, hnojivá a iné „vylepšováky“, ktoré nás mnohých v skutočnosti stoja z dlhodobého hladiska zdravie. 

Uprednostňovanie  bio produktov je v mojich očiach jednou z ciesť, ako my spotrebitelia môžme dať výrobcom najavo, že sa staráme o svoje zdravie a ochranu nášho životného prostredia. 

Je to pre mňa forma boja s klimatickou krízou, pretože každá kvapka sa počíta. Zdravá pôda,   zdravé rastliny, zdravé živočíchy, zdraví ľudia...  Nehovoriac o tom, že bio produkty sú nutrične bohatšie a menej zamestnávajú náš detoxikačný systém. To znamená krajšiu pleť zvnútra, menšiu potrebu rôznych kozmetikých prípravkov zvonka a teda menej odpadu v podobe obalov. Z akéhokoľvek pohľadu, zdravý človek znamená menšiu záťaž pre prírodu a naopak. Ten vzťah je vzájomný a to sa mi na tom veľmi páči. 

No ale  naspäť k jedlu. Aj  občasnú divinu uprednostňujem preto, že mi je sympatické, že dané zviera žilo na slobode, v lese a s prirodzenou stravou. Niektoré hormóny a antibiotiká, ktoré dostávajú zvieratá v chovoch sú totiž prítomné aj v ich mäse a to môže celkom výrazne ovplyvniť aj ľudské zdravie napríklad práve cez hormóny. No a rozhádzané hormóny hlavne u nás žien znamenajú problémy s pleťou.

Takže od dôležitosti  zdravých a čistých potravín pre naše zdravie a krásu môžeme prejsť aj k niektorým výživovým doplnkom a bylinám, ktoré nám môžu pomôcť zbaviť sa pigmentových škvŕn a celkovo omladiť pleť zvnútra.

Platí, že mnohé rastliny, ktorých výťažky sa používajú pre ich bieliace účinky v kozmetike, majú rovnaký efekt, aj keď sú úžívané vnútorne. Na podporu zjednotenia tónu pleti si môžete uvariť zelený čaj, alebo čaj zo sladkého drievka, či medvedice lekárskej. Ďalej môžete vyskúšať picnogenol, čo je výťažok zo stredomorskej  borovice, kurkumu ale aj ovocie ako granátové jablko, či červené hrozno (resveratrol). Velmi dobrým pomocníkom je aj glutation.  Zosvetľujúci efekt týchto doplnkov stravy  spočíva hlavne v tom, že sú to silné antioxidantiy, s protizápalovými účinkami. 

Leto je taktiež obdobím mnohých párty a ponocovania, preto ďalším krokom po lete by malo byť upratanie našich spánkových návykov. Áno všetci sme už počuli o 8 hodinovom „beauty“ spánku, ale zároveň nie je jedno, ktorých osem hodín to je. Odborníci sa zhodujú v tom, že spánok medzi 23.00 a polnocou je ten najvýživnejší, najregeneratívnejší a najdôležitejší pre náš organizmus. Môžem potvrdiť a odporúčam aj vám.  No a okrem spánku treba samozrejme zaradiť aj pravidelné cvičenie, pri ktorom sa aspoň na chvíľu zapotíte. Udrží vás to v kondícii a navyše pot pomáha odvádzať z tela toxíny.

Starostlivosť o pleť je komplexná záležitosť, ale jej krása spočíva práve v tom, že si vieme pomôcť zvonka aj zvnútra. Môže sa to zdať na prvý pohľad komplikované, ale človek sa stále niečo učí a dôležité je niekde začať. Ak potrebujete poradiť alebo získať viac typov ako na to, neváhajte sa objednať k profesionálovi.