Exozómy. Všetko, čo potrebujete vedieť o najnovšom trende v starostlivosti o pleť.  Angelis skin

Od nástupu retinolu vyvolali exozómy asi  najväčší  „šum“ v beauty ošetreniach.  So sľubnými výsledkami v boji proti vypadávaniu vlasov a pri zlepšení vzhľadu našej pokožky sa stávajú veľmi obľúbenými. Ale čo to vlastne je a  prečo o nich všetci hovoria? V tomto článku sa na to pozrieme. Čítajte ďalej a dozviete sa  odkiaľ pochádzajú, ako sa používajú, aké sú ich benefity a ako ich zapracovať do vašej rutiny. 

Takže čo sú exozómy?

 

Najprv odborne: Sú to extracelulárne väzikuly ohraničené lipidovými membránami s priemerom približne 30 až 150 nm, prirodzene vylučované v tele bunkami. Nesú v sebe  zakapsulované biomolekuly ako náklad do cieľovej bunky. Obsahujú nukleové kyseliny (DNA, RNA, mikro RNA), lipidy, proteíny, cytokíny, receptory transkripčných faktorov, proteíny tepelného šoku, enzýmy, antioxidanty a ďalšie bioaktívne zlúčeniny.

 

A teraz ľudskou rečou: Môžete si ich predstaviť ako malých poslíčkov s taškou plnou náradia nevyhnutného na opravu všetkého možného. Keby naše telo bolo mesto, potom exozómy sú kuriérska služba a „hodinový manžel“ v jednom.  Prídu zachrániť vašu domácnosť - rozumej bunku - a obnoviť a opraviť v nej čo sa len dá. Naše telo prirodzene obsahuje a produkuje exozómy, ale teraz ich vieme vlasovej alebo pleťovej pokožke dodať aj zvonka, keď už tie naše exozómy až tak nevládzu, alebo jednoducho potrebujú výpomoc. 

 

Ako fungujú

 

Ako som už spomínala, skoro každá bunka v ľudskom  tele  vylučuje týchto malých poslíčkov plných genetického materiálu.  Potom čo ich vylúči jedna bunka, zaktivizujú inú bunku, aby  sa tá ako mávnutím čarovného prútiku zase ponaprávala a  dokonale fungovala. Je to ako taká susedská výpomoc. Exozómy jednoducho zlepšujú komunikáciu medzi bunkami.

 

Čo dokážu

 

Exozómy majú obrovský potenciál nielen v starostlivosti o pleť, ale aj  v medicíne. Momentálne sa stále viac skúma ich využitie aj v liečbe najrôznejších pchorení. Na pleť majú protizápalové a imunomodulačné vlastnosti, obsahujú molekuly, ktoré podporujú hojenie, hydratáciu a syntézu proteínov extracelulárnej matrice (kolagén, elastín atď.) Majú schopnosť ochrany pokožky a taktiež terapeutické a anti-aging výhody.

 

Čo je exozómová terapia?

 

Exozómy si získavajú stále väčšiu popularitu vďaka už spomínanému potenciálu využitia v medicíne aj estetike. Už teraz sa intenzívne  využívajú práve v estetike, pretože  dokážu urýchliť čas rekonvalescencie po rôznych intenzívnejších procedúrach ako sú lasery, alebo ošetrenia prístrojmi ako je Morpeus 8 a iné. Nanášajú sa na pleť po zákroku vo forme koncentrovaného séra alebo masky. 

 

Bomba na rast vlasov

 

Vynikajúce výsledky prinášajú aj pri liečbe vypadávania vlasov. Tu je však potrebná opakovaná aplikácia (ideálne v kombinácii s dermarollerom alebo mikroneedlingom), ale samozrejme aj pokožka tváre či tela sa poteší častejšiemu kontaktu s exozómami.  

 

Aké sú bezpečné aplikačné metódy exozómov.

 

Momentálne sa exozómy najčastejšie aplikujú v salónnej starostlivosti povrchovo pomocou microneedlingu alebo iných metód, kde prichádza k miernej cielenej traume na pokožke (vytvorenie dočasných mikrokanálikov či mikrovpichov),  s cieľom stimulovať produkciu kolagénu či elastínu.  

 

 

Aký prínos môžu mať exozómy v starostlivosti o pleť 

 

Regenerujú, omladzujú, opravujú - toto sú najčastejšie používané slová na opis toho, čo exozómy dokážu ponúknuť našej pleti. Okrem viditeľného urýchlenia hojenie rán  pomôžu zredukovať nežiadúcu pigmentáciu spojenú so starnutím. Dokážu tiež zvýšiť pevnosť pleti a  redukovať jemné ale aj hlbšie vrásky. Musím vypichnúť aj ich schopnosť  hydratovať a vyživiť pokožku a podporiť tvorbu kolagénu a elastínu. 

 

Ich porovnanie napríklad s PRP

 

Vďaka tomu, že exozómy sú čistené a precízne merané v laboratóriách, ich  koncentrácie nie sú také variabilné ako napríklad pri PRP (moderná metóda využívajúca regeneračné účinky vlastnej krvnej plazmy, takzvaná drakuloterapia)

 

Bojíte sa ihiel? Tak exozómy sú pre vás!

 

Exozómové ošetrenia a prípravky sú ideálnou omladzovaciou alternatívnou aj pre ľudí, ktorí sa boja ihiel vrátane microneedlingu a nie sú naklonení ani neuromodulátorom (botox) alebo výplniam. Aj sami o sebe majú totiž pomerne dobrú schopnosť preniknúť do pokožky a vykonať svoje dielo. Ja na ich lepší prienik používam špeciálny prípravok vo forme gelu, ktorý nanášam ešte pred  exozómami. 

 

 

Zdroje exozómov – ľudské alebo rastlinné?

 

Najväčší boom okolo exozómov vznikol v minulých rokoch v USA, kde sa  začali v estetike používať exozómy pôvodom z ľudských tkanív  (z pupočníkovej výstelky, v nedávnej dobe aj z plateliet) a ich účinnosť na pleť raketovo  zvýšila dopyt po nich. Vyvstala však otázka, či je pri rastúcom tempe udržateľná etická výroba exozómov z takýchto zdrojov. Problémom môže byť aj ich stabilita.

 

 V Európskej únii napríklad podľa dostupných oficiálnych zdrojov zatiaľ nie sú povolené žiadne kozmetické výrobky založené na ľudských tkanivách, dokonca ani na povrchovú aplikáciu (a už vôbec nie injekčnú). 

 

Tu ich nahrádzajú exozómy  rastlinného pôvodu (napr. z ruží), ktoré sa však ukazujú ako menej účinné, pravdepodobne hlavne kvôli kompatibilite. V dobe písania tohoto článku boli informácie ohľadne tohoto faktu pomerne ťažko dohľadateľné a legislatíva na túto tému sa ešte určite bude utriasať. Svet je v tejto modernej dobe totiž malé ihrisko a denne sme svedkami toho, že si sem vieme doviezť takmer čokoľvek odkiaľkoľvek.  O to viac je  dôležité spoliehať iba na spoľahlivé zdroje, odborníkov a kvalitu. 

 

Zhrnula by som to tak, že rastlinné exozómy sú už teraz v obrovskej a stále rastúcej obľube, zatiaľčo tie z ľudských alebo zvieracích tkanív sú síce účinnejšie, ale zatiaľ v takzvanej šedej zóne. Niekto ich už teraz aj v EU používa a ospevuje, iní sú opatrnejší kvôli chýbajúcej alebo ešte sa len vyvíjajúcej legislatíve. Medzitým však ako pod drobnohľadom sledujeme zaujímavé výsledky z USA, či Kórei, kde sú bežne používané oba zdroje exozómov. 

 

Čo je isté je to, že o exozómoch ešte budeme toho určite veľa počuť. 

 

Exozómy v kozmetike aj na doma

 

Niekoľko výrobcov inovatívnej kozmetiky už ponúka zdravšiu a krajšiu pleť vďaka prípravkom s exozómami. Ale do ktorých sa vlastne oplatí investovať?  Produkty určené len na povrchové použitie na doma možno nebudú fungovať tak dobre ako tie, ktoré sa používajú na klinikách,  pretože nebudú schopné preniknúť dostatočne hlboko a v tom je veľký rozdiel. Ich každodenné používanie však môže túto nevýhodu prekonať a produkty s exozómami môžu byť skvelým doplnkom k profi aplikácii. 

 

Hladajte komplexnú formulu

 

Najmúdrejšie je investovať do produktov, kde sú exozómy iba jednou z viacerých inovatívnych účinných  látok v receptúre. Stále treba hľadať tradičné antioxidanty, rastové faktory, kolagénové peptidy, mastné kyseliny, kyselinu hyalurónovú a rastlinné extrakty ako napríklad snežnú hubu, centellu, zelený čaj, lotos, aloe vera, hrozno či  iné, ktoré pomáhajú udržať  sviežu  pleť, podporujú zdravú kožnú bariéru a zároveň dokážu dopraviť účinné látky hlbšie do pokožky.

 

Momentálne je na trhu už niekoľko kozmetických produktov na domáce použite s exozómami. V USA sú v ponuke aj séra  exozómami z ľudských tkanív v cenových reláciách 260 - 400 dolárov. Dostupné hodnotenia ich používania však napovedajú, že po ich vysadení sa pleť veľmi rýchlo vráti do pôvodného stavu, čiže pomer cena výkon zatiaľ až tak nestoja za to. 

 

U nás v EU už je tiež v ponuke niekoľko prípravkov v oveľa priaznivejších cenových reláciách  s rastlinnými exozómami. To je jedna z noviniek, ktorú určite okrem salónneho exozómového ošetrenia (ktoré ponúkam už teraz) uvidíte čoskoro aj v Angelis organic skin spa. 

 

Kam ich zaradiť vo vašom kozmetickom rituáli.

 

Ak chcete používať exozómy ako prídavok do vašej kozmetickej rutiny, odporúča sa aplikovať ich na noc napríklad po retinole (ktorý ja inak nemám v obľube ale viem, že veľa žien ano),  ale ešte pred krémami.  Noc je čas,  kedy sa naša pleť prirodzene regeneruje a bunky pokožky sa obnovujú.  Jednoducho naša pleť má „otvorené“ v noci a vtedy by sa mala „používať“.

Exozómy nájdeme v sérach a fluidoch, ako súčasť celkovej formule cielenej na zlepšenie rôznych typov  pleti. Pomôžu aknóznej aj pigmentovanej pleti.  Aplikácia exozómov okrem iného pomáha znovu aktivizovať aj „spiace“ bunky, kedysi zodpovedné za omladzovanie (exozómy ich prebudia a naštartujú). 

 

V akom veku začať používať exozómy?

 

Najvhodnejší čas je okolo 30tky. Vtedy už kolagén, kyselina hyaluronová a naše vlastné exozómy spomaľujú a tiež sa začnú ukazovať následky poškodenia pokožky slnkom a genetikou. Ktokoľvek, kto si chce pomôcť zjednotiť tón pleti, zahojiť jazvy, zjemniť póry, jemné aj výrazné vrásky alebo jednoducho vylepšiť textúru pleti, bude z exozómov benefitovať.

 

 

Aká je budúcnosť exozómov v kozmetike?

 

Exozómy, alebo extracelulárne nanočastice sú  v centre aktuálneho diania a vývoja zameraného na príčinu starnutia pleti.  Sme ešte len na vrchole ľadovca poznania  čo sa týka porozumeniu tomu,  ako exozómy fungujú, ich technologického spracovania, stability,  ich ideálnych a udržateľných zdrojov.  Je určite treba ďalšie štúdie a vývoj, aby veda pochopila a vysvetlila potenciál exozómov, ale ja sa rozhodne teším na exozómovú budúcnosť.  

 

     Čo je ešte dôležité vedieť

 

Ako vždy dodávam, najdôležitejšie pre krásnu a zdravú pleť sú veci, ktoré robíme a nerobíme denne, čiže celý náš životný štýl. Žiadne sérum nie je dostatočne zázračné ak fajčíte, pijete priveľa alkoholu, stresujete sa a nespíte. Naopak, zdravá a čistá strava (ideálne v bio kvalite, čo je lepšie pre nás aj pre prírodu), relaxačné techniky, dostatok pohybu, pobyt v lese, smiech, spánok a priatelia, to je to, čo nás udrží v top kondícii. A exozómy sú potom super nadstavba 

 

     Na záver

 

Ja osobne mám s exozómovým ošetrením pleti len tú najlepšiu skúsenosť. Je to jedno z ošetrení, kde naozaj vidno skvelé výsledky  a aj zo spätných reakcií mojich klientiek začínam chápať, že toto je a ešte len bude „ bomba“. Ak vás tento článok zaujal a chceli by ste zažiť silu exozómov na vlastnej pleti, objednajte sa do Angelis organic skin spa cez rezervačný systém tu na stránke a zvoľte si ošetrenie s exozómami. Verím, že budete nadšené ako ja.  

 

Viac o legislatíve okolo exozómov tu : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11307316/