Fytoestrogény  v kozmetike  sú ako fontána mladosti pre stárnucu pokožku.  Angelis skin
 

 

Keď nás začne trápiť mdlá, povädnutá a podráždená  pokožka, dokáže to byť nesmierne frustrujúce. Kozmetika so sójou ponúka neuveriteľné účinky, ktoré dokážu vyššie spomínané „úkazy“ zmierniť alebo aj zvrátiť. Vďaka obsahu isoflavónov (patriacich do skupiny fytoestrogénov) – rastlinných ekvivalentov estrogénu pleť ukľudňuje,  zjednocuje farebný tón  a dokáže ju mladistvo rozžiariť.

 

V tomto článku sa dozviete, prečo obľuba  kozmetických produktov so sójou stúpa a prečo je použitie fytoestrogénov v kozmetike podľa mňa budúcnosťou v ženskom anti-agengu a wellbeingu. 

 

Bioaktívne látky zo sóje a ich úžasné benefity pre stárnucu pokožku

Sója obsahuje veľa funkčných komponentov vrátne kyseliny fenolovej, flavonoidov (quercetin), isoflavónov (genistein a daidzein), proteíny (napr. sójový inhibítor trypsinu), taníny a proantokyanidy.  Už teraz vieme, že kozmetické výrobky s obsahom bioaktívnych látok  zo sóje môžu pleť nielen zlepšiť a omladiť, ale ju aj ochrániť.

Tieto látky sa do kozmetiky pridávajú v rôznych formách. Jednou formou výťažku zo sóje je  extrakt zo semien, sójový olej, alebo napríklad aj výťažok zo sójového mlieka, či už fermentovaného alebo nie.  Oplývajú kozmeceutickými a dermatologickými benefitmi ako sú  protizápalové vlastnosti, stimulácia tvorby kolagénu, silné antioxidačné účinky, zosvetľujúce účinky, či ochrana proti UV žiareniu. Jednoducho, niektoré bioaktívne zložky sóje a ich účinky rozhodne stoja za zmienku a preskúmanie. 

 

 

Keď sa nám spomalí tvorba estrogénu

Sója je v poslednej dobe naozaj obľúbeným predmetom výskumu pre použitie v kozmetike a to predovšetkým práve pre jej obsah isoflavónov genisteinu a daidzeinu, ktoré majú výrazný pozitívny vplyv na pokožku žien s prejavmi klesajúceho ženského pohlavného hormónu - estrogénu. Pokles  vlastného estrogénu v období pred a po menopauze spôsobuje typické nežiadúce zmeny na pleti – suchosť, stratu elasticity, stratu kolagénu - a tým tvorbu vrások, zhoršené hojenie rán, oslabenú kožnú bariéru, atrofiu, akné a podobne. 

 

Fytoestrogén z rastlín ako náhrada

Fytoestrogény nielen zo sóje, ale aj z niektorých iných, ešte potentnejších rastlín (pueraria mirifica, pueraria lobata, Cimicifuga racemosa a pod.),  dokážu nasadať v pokožke na príslušné  receptory a teda sa transdermálne viazať v pleti. 

 

Výskumy sa samozrejme zameriavajú aj na bezpečné hladiny týchto zložiek v kozmetike, pretože to, že majú moc ovplyvňovať endokrinný systém nesie so sebou pre niektorých ľudí aj svoje riziká. Hlavne pre ženy s ochoreniami citlivými na hladinu ženských hormónov. 

V štúdii in vitro ukázali fytoestrogény zo sóje slabšiu schopnosť naviazať sa na estrogénové receptory a použitie ganisteínu v kozmetike do maximálnej koncentárie 0,007% je  považované za bezpečné. Daidzeín nemá zatiaľ dostatočné dáta na to, aby sa dal  vylúčiť jeho možný genotoxický efekt.  Dá sa však predpokladať že obe látky  predstavujú bezpečné riešenie pre pokožku ovplyvnenú menopauzou. 

 

Produkcia kyseliny hyalurónovej 

Ganistein a daidzein pri povrchovej aplikácii na pokožku taktiež preukázali  v štúdii in vitro schopnosť podstatne zlepšiť produkciu kyseliny hyalurónovej v pokožke. V štúdii tieto látky ako súčasť sojového mlieka fermetovaného bifidobaktériami pri aplikácii na pokožku  v priebehu šiestich týždňov obnovili elasticitu a viskozitu, taktiež zvýšili koncentráciu kyseliny hyaluronovej, hydratáciu a hrúbku pokožky (výsledky štúdie na myši). Klinická štúdia na ľuďoch tiež ukázala výraznú redukciu straty elasticity. 

 

Ochrana proti slnečnému žiareniu.

Ganistein a daidzein môžu hrať taktiež dôležitú úlohu v ochrane pokožky proti poškodeniu UVB slnečnými lúčami. Majú teda aj foto-protektívne vlastnosti, pretože dokážu zneškodniť v pokožke voľné radikály – sú to silné antioxidanty. 

 

Sója v kozmetike.

Zo sóje sa vyrába viacero kozmetických ingrediencií od emulgátorov – sójový lecitín, ktorý má schopnosť prepojiť vodnú a olejovú fázu kozmetiky do emulzie, cez sójový olej, vosk, až po výťažky z fermentovaného sójového mlieka a sójové proteíny.

Na etiketách kozmetických produktov ju nájdete pod názvom podľa spoločnej nomenklatúry INCI ako:  Lactobacillus/soymilk ferment filtrate (výťažok so sojového mlieka), alebo Hydrolyzed soy protein, Soy protein phthalate, Hydrolyzed Soybean Fiber, prípadne Glycine Soja (Soybean) Oil a ďalšie, podľa toho ktorú formu ingrediencií zo sóje a na aký účel výrobca kozmetiky  zvolil. 

 

Večne mladé aziatky aj vďaka sóji? 

V minulosti  zlé meno  sóje ako potraviny spôsobilo hlavne to, že je jednou z geneticky najviac modifikovaných plodín, s čím má veľa zdravo žijúcich ľudí celkom opodstatnený problém. Geneticky neupravená sója je však v skutočnosti nutričný poklad pre ženy  - hlavne v zrelšom veku - vnútorne, ale aj v kozmetike. 

 

Ako potravina je geneticky neupravená sója veľmi výživná a zdravá  a vyrába sa z nej celá rada vynikajúcich potravín – tofu, miso, sójové mlieko, sójové mäso,  tempeh, sojová omáčka a extra chutné sú aj zelené sójové struky edamame . Len si pomyslite na to, ako dlho ázijské ženy vyzerajú žensky a mlado. Verím, že za to môže aj konzumácia veľkého mno sójových výrobkov, ktoré udržiavajú ich hormonálnu hladinu v optimálnej rovnováhe. Receptory, ktoré fytoestrogény modulujú sú nielen v pokožke, ale aj inde v tele a významne ich ovplyvňuje  samozrejme aj to, čo jeme. 

 

 

Organický čučoriedkovo - sójový nočný regeneračný krém od Eminence v Angelis

Dnes už sa dá na trhu nájsť zopár kozmetických prípravkov, ktoré využívajú silu izoflavónov  zo sóje ale aj zo spomínaných ostatných rastlín s obsahom fytoestrogénov. Ak však milujete dopriať svojej pleti to najlepšie a najčistejšie, oporúčam vám vyskúšať orgainckú kozmetiku.  Stimulovať  a obnoviť pleť počas spánku pomocou sóje a čučoriedok  môžete napríklad aj vďaka nočnému pleťovému krému od Eminence organics  „Blueberry soy night recovery cream“ , ktorý nájdete  u mňa v Angelis organic skin spa.  Tento krém má v sebe ingrediencie  a účinné látky z geneticky neupravenej (NON GMO sóje)  a schopnosť  „opraviť“ vzhľad stárnucej pokožky a navrátiť jej pevnosť počas veľmi dôležitého úseku dňa – počas spánku. Práve keď naše telo v noci odychuje sa  totiž deje najpodstatnejšia časť nášej regenerácie. Aj pleť v tomto čase najlepšie využije aktívne nutrienty zo sójového mlieka  a čučoriedok a tak už nič nebude bráni tomu aby ste sa zobudili a vyzerali úžasne. 


Chcete vedieť viac o účinkoch jeho kľúčových ingrediencií?

·      Čučoriedka  čistí póry do hĺbky, vypína a tonizuje pleť.

·      Non-GMO sója redukuje hĺbku vrások, je bohatá na isoflavóny a vitamíny

·      Bambucké maslo (shea maslo) zvláčňuje pleť

·      Malinový džús - bohatý na vitamíny

·      Olej z hroznových semien - pomáha hydratovať a je bohatý na antioxidanty

·      Nechtíkový olej - hojí,  tonizuje, spevňuje a vyživuje, pomáha udržať hydratáciu v pleti

·      Biokomplex2TM  je zložka, ktorá v sebe spája silu niekoľkých mocných antioxidantov.

          Tieto navracajú pleti žiarivosť, vitalitu a silu. Výber nutrientov, ktorý zaručuje viditeľné a dlhotrvajúce    

          výsledky.

 

Tento úžasný krém má podľa domovskej stránky kanadskej organickej kozmetiky Eminence v obľube aj herečka Archie Panjabi:

 „The Blueberry Soy Night Recovery Cream from Eminence Organic Skin Care is a year-round staple for me, but especially in the winter months. The power-packed combo of shea butter and antioxidant-rich berries keeps my skin deeply hydrated. Did I mention that it smells delicious?!“

 

(„Čučoriedkovo sójový nočný regeneračný krém od organickej kozmetickej značky  Eminence je pre mňa celoročný základ, ale najviac ho oceňujem v zimných mesiacoch. Silná kombinácia bambuckého masla a bobuľového ovocia plného antioxidantov udržuje moju pleť hlboko hydratovanú. A spomínala som už že vonia úžasne?“)

Okrem toho získal tento nočný krém aj cenu za najlepší produkt na pokožku tváre, LNE‘s Best, Les Nouvelles Esthétiques & Spa, 2008 a  bol aj víťazom v kategórii Professional Anti-Aging Product Award, B&H Beauty Pro Awards v Hong Kongu v roku 2007

 

 

Zdroj: Pôvodný článok, ktorý mi poslúžil ako podklad pre napísanie tohoto príspevku  a linky na výskumy, z ktorých čerpal  nájdete v angličtine tu: https://cosmeticsandtoiletries.texterity.com/cosmeticsandtoiletries/july_august_2022/MobilePagedReplica.action?pm=2&folio=DM15#pg57