Umenie bukálnej masáže získava na popularite. Prečo ju milujú aj celebrity? Angelis skin

Od nepamäti my ženy túžime po mladistvej a sviežo vyzerajúcej pleti. Vymysleli sme neskutočné množstvo rôznych spôsobov, ako si pleť pestovať a udržať ju čo najdlhšie pevnú  a „šťavnatú“. Niektoré z týchto spôsobov môžu na prvý pohľad pôsobiť až bizarne, ale zážitok z nich je neskôr nečakane príjemný. 

Medzi špecializovné techniky, ktoré čoraz viac naberajú na popularite aj na Slovensku, patrí  bukálna masáž.  Sľubuje nielen relax, ale aj mnohé ďalšie benefity pre tkanivá a svaly tváre a taktiež lymfatickú drenáž. 

V tomto článku vám priblížim, čo sa  vlastne pod pojmom bukálna masáž skrýva, ako prebieha, prečo je výnimočná a aké sú jej účinky na pleť. Dočítate sa aj ktoré svetové celebrity táto technika nadchla a ktoré známe tváre na Slovensku si ju obľúbili. 

Čo to vlastne je

Je to masážna technika tváre, hlavne oblasti čeluste a sánky.  Názov bukálna je odvodený od latinského slova „bucca“ – ústa. Takže ako už toto slovo napovedá, pôjde o masáž cez dutinu ústnu. Áno viem, v duchu presne vidím neistý, prekvapený  a možno až trochu znechutený výraz na vašej tvári  , ale garantujem vám, že po vyskúšaní zmeníte názor. 

Niekedy máme nepríjemné asociácie aj kvôli skúsenostiam u zubára. Je to pravdepodobne jediný cudzí človek, ktorý sa nám kedy „hrabal“ v ústach, ale nemajte obavy, bukálna masáž je podstatne príjemnejšia, dokonca veľmi relaxačná. 

Pre koho je určená – nosoústne vrásky, opuchy či ochabnutá pleť 

Ocenia ju najmä dámy ktoré trápia výrazné nosoústne ryhy, fajčiarske vrásky, poklesnuté kútiky úst, opuchy kvôly stagnujúcej lymfe, povädnutá pleť so stratou elasticity. Bukálna masáž poteší aj  tvár, na ktorej kontúrach sa podpisuje vplyv gravitácie, tam, kde  tukové vankúšiky  vekom migrujú na nesprávne miesta. 

Ak vaša pleť potrebuje tzv. sculpting – modelovanie, harmonizáciu čŕt tváre, pozdvihnutie, spevnenie, alebo ak ste vystavení častému stresu a odráža sa to aj v nadmernom napätí tvárových svalov, ktoré potrebujú uvoľnenie a relax - musíte vyskúšať bukálnu masáž. 

 

Aké benefity ponúka?

Väčšina milovníčok bukálnej masáže si nevie vynachváliť hlavne jej efekt na uvoľnenie svalov v oblasti sánky. Presne tam sa totiž „ukladá stres“ a vzniká napätie v situáciách pri ktorých zatíname čeluste.

Bukálna masáž si poradí aj s opuchmi tváre a niektoré ženy si pochvaľujú aj zmiernenie migrén. Ďalej táto technika podporuje samoliečivé procesy v pokožke, odblokováva lymfatické dráhy, čím pomáha odviesť z tkanív nahromadené toxíny.

Funkcie pokožky sa tak obnovia a to následne vidno aj na jej vzhľade. Najdôležitejšie však je, že dokáže odstrániť jemné vrásky a zjemniť tie hlboké. Opticky harmonizuje  tvár, pretože zlepšuje postavenie mimických svalov, stimuluje ich tonus, pokožku napína a zdvíha spadnuté tukové kompartmenty naspäť tam, odkiaľ ich gravitácia ťahá vekom nadol. Je to ako fitnes pre vašu tvár.

Ako to prebieha? 

Technicky je rozdelená na dve časti. Prvou je dôkladná lymfatická drenáž a masáž vonkajších svalov tváre,  krku a dekoltu. 

V druhej časti klientka pootvorí ústa, aby jej terapeut mohol do úst pod lícne tkanivá vsunúť palec a utvoriť tak protitlak proti ostatným prstom ruky, ktoré sa dotýkajú pokožky zvonka. Dôkladne sa premasírujú a manipulujú vnútorné aj vonkajšie svaly a tkanivá.  Práve v tomto je bukálna masáž špeciálna. Dostane sa aj na miesta, kde sa žiadna iná nedostane. Pohyby sú krúživé a strieda ich jemné stláčanie.

Počas procedúry pracujeme hlavne na hlbokých svaloch líc (dostaneme sa až takmer k čelustnému kĺbu) a okolo úst – premasírujeme aj oblasť tzv. fajčiarskych vrások nad hornou perou, ale aj oblasť marionetových vrások pod kútikmi úst. Uvoľňujeme, hnetieme a jemne naťahujeme. Dôkladne masírujeme, čím stimulujeme tok lymfy, prekrvujeme a tým aj okysličujeme tkanivá. Najmä nosoústne ryhy a vrásky sa z tejto techniky veľmi potešia.

Ako sa pripraviť

Tu je dôležité spomenúť, že masáž prebieha za použitia kvalitných jednorázových hygienických rukavíc.

Malá poznámka ešte predtým, než sa objednáte na bukálnu masáž  - deň pred vašim termínom sa neodporúča piť alkohol ani fajčiť. Na bukálnu masáž taktiež nechoďte s plným žalúdkom alebo bezprostredne po jedle, predsa len, nechceme aby sa zvedavý obed prišiel pozrieť, ako si užívate bukálnu masáž :D

Opakovanie je základ úspechu

Tak ako pri chodení do posilňovne, ak chceme dosiahnuť dobré výsledky, dôležitá je pravidelnosť a opakovanie. Bukálna masáž naozaj dokáže priniesť dlhodobé výsledky, ale je vhodné absolvovať ju ako kúru – to znamená jedna až dve bukálne masáže za týždeň po dobu 5 – 10 týždňov a potom udržiavanie výsledkov aspoň raz mesačne. Pozitívnu zmenu zbadáte však pravdepodobne aj po prvých sedeniach. 

Kedy nie je vhodné absolvovať bukálnu masáž

Ak máte na pokožke tváre aktívne zápaly, taktiež ak máte herpes v akútnej fáze, bukálnu masáž budeme musieť odložiť. Taktiež pri infekčných ochoreniach. Kontraindikáciou sú aj ochorenia štítnej žľazy. 

Zopár faktov o histórii bukálnej masáže

Bukálna masáž ako skrášľovacia technika prišla z francúzskeho Paríža, kde ju už skoro pred 40 rokmi uviedla kozmetická vizionárka a beauty guru Joëlle Ciocco.

Medzi jej klientky patrili mená ako Natalie Portman, Juliette Binoche, Catherine Deneuve a Carla Bruni. Roky je zástankyňou holistického prístupu ku starostlivosti o pleť a prepájania kozmetickej starostlivosti s životným štýlom a zdravou výživou. 

Niektoré renomované kozmetické salóny po celom svete uvádzajú, že až 90% ich klientiek si túto masáž objedná pri každej návšteve. Vraj mnohé  z nich spozorovali, že vďaka pravidelnej bukálnej masáži  môžu oddialiť aplikáciu Botoxu a výplní. Tá totiž skutočne tvaruje a modeluje tvár a zároveň ju omladzuje.

Celebrity, ktoré si obľúbili bukálnu masáž

Vo svete sa otvorene a s nadšením hlásia k tejto technike starostlivosti o svoju pleť napríklad  Kate Moss, Madonna, či Jennifer Lopez. Aj krásne známe slovenky, medzi nimi napríklad herečka Zuzana Haasová , či prezidentka súťaže krásy Miss Slovakia a moja dlhoročná priateľka  Silvia Lakatošová.

 

Objednať sa na bukálnu masáž v Angelis môžete tu TU


Mirka Kysucká z Angelis organic skin spa.