Pueraria mirifica - tajomná bylina, ktorá (nielen) v menopauze zachráni vás aj vašu pleť. Angelis skin

Náš vzhľad ovládajú naše hormóny. 

Život nás žien je cyklický, ovládajú ho hormóny a na rozdiel od mužov väčšinu života kolíšeme hore dole, čo ovplyvňuje našu pleť, náladu a ups, následne aj našich blízkych. Hlavne týždeň pred tým červeným týždňom by sme kľudne mohli nazvať „týždňom pravdy“.

Keď začneme klesať

Po štyridsiatke však hladina estrogénu v organizme začne prudšie klesať a keďže práve ten je zodpovedný za mnohé žiadúce veci v našom živote, jeho nedostatok si pomerne rýchlo všimneme. Ešte dlho predtým, než sa vôbec dostaneme do menopauzy, s klesajúcou hladinou ženských hormónov môžeme občas spozorovať nežiadúce ochlpenie, povädnutú pleť, vypadávajúce vlasy, nekvalitné nechty a akosi suchšie aj tam, o poschodie nižšie. 

 

Nie je to len vekom, mime  to aj vo svojich rukách

No a obdobie menopauzy je pre mnohé ženy už naozaj ťažšie znesiteľné – návaly tepla, po ktorých zostanú doslova, akoby ich niekto oblial vodou, podráždenosť, ktorú si samé uvedomujú, ale v danej chvíli si proste nemôžu pomôcť… Pleť jedna katastrofa, kde v hlavnej úlohe sú prehlbujúce sa vrásky, výrazné póry, ovísajúca pokožka a sem tam aj fúziky. Je to prirodzené, ale aj nie je. Každá sme iná a hormonálnu rovnováhu či nerovnováhu ovplyvňuje mnoho vecí, vrátane stresu, životného štýlu, fyzickej záťaže, kvality spánku a genetiky.  

 

Tajomná tradičná bylina z ďalekého východu

Našťastie je tu jedna málo známa bylinka, ktorá má moc všetky tieto nepríjemné príznaky zvrátiť a celkom slušne spomaliť prejavy stárnutia. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a je tradičnou ženskou liečivou bylinou. Jej názov je Pueraria mirifica, alebo v Thajsku ľudovo kwao krua kao. Je veľmi silná a účinná. 

Hoci je určená aj ženám, ktoré ešte iba vstupujú do obdobia perimenopauzy, práve u žien v menopauze je jej sila najzjavnejšia. Od návalov tepla a ostatných príznakov dokáže uľaviť už v priebehu 2 týždňov, ostatné benefity ako vyrovnané nálady a pružnejšia a celkovo mladšie vyzerajúca  pleť sú vítaným bonusom. Pueraria mirigica je silným antioxidantom a podporuje funkciu pečene. 

 

Pueraria mirifica - ako to funguje

 Aj na Slovensku máme byliny na úľavu pri ženských problémoch, ktoré fugujú na rovnakom princípe – obsahujú fytoestrogény, ktoré sa v tele správajú rovnako ako náš vlastný estrogén a tým dopĺňajú jeho hladinu. U nás k takým bylinkám patrí napríklad ďatelina lúčna, alchemilka, vitex,  ľan, kotvičník a ďalšie. A hoci ich mám v láske, silou a obsahom účinných látok sa puerarii mirifice bohužiaľ ani zďaleka nevyrovnajú. 

Ako už názov naznačuje, pueraria mirifica je skutočne taký malý zázrak pre ženy. Obsahuje množstvo fytoestrogénov vrátane isoflavónov, lignanov a kumestanov, špecifický je pre ňu hlavne miroestrol. V tele, ale aj na pokožke nasadá na rovnaké receptory ako náš vlastný estrogén a napodobňuje jeho funkcie. Výrazne regeneruje a prekrvuje orgány citlivé na estrogén, čiže maternicu, vaječníky, prsia.  

Zväčšuje prsia, ale…

Na internete ju často nájdete ako prostriedok na zväčšenie poprsia. V skutočnosti je tento stav dôsledkom práve spomínaných účinkov, čiže aj „zväčšené“ prsia sú v podstate „naliate“ a väčšinou aj citlivé,  ako pred menštruáciou.  Užívať túto bylinku iba z tohoto dôvodu rozhodne neodporúčam. Z článku už je jasné, že ovplyvňuje hormóny, čo je dobré pre jednu ženu, ale nevhodné pre inú. Hlavne mladé zdravé dievčatá s pravideľným cyklom by sa jej mali vyhnúť. Dokáže im tento cyklus totiž samozrejme rozhádzať. Platí staré známe pravidlo, že čo je pre jedného liek, môže byť pre iného jed. 

 

Čo od nej očakávať? 

Ženy, ktoré z nej najviac benefitujú sú, ako som už spomínala tie, ktoré majú z rôznych dôvodov klesajúcu alebo zníženú hladinu ženských hormónov - to znamená v perimenopauze alebo menopauze, s androgénnym akné, a podobne. 

Očakávať môžete  zlepšenie vo všetkých smeroch, ktoré súvisia so správnou hladinou ženských hormónov: 

  • Spevnenie, rozžiarenie a prečistenie pleti
  • Spomalenie šedivenia
  • Silnejšie nechty
  • Návrat vlhkosti a pružnosti v organizme vrátane oblasti tam dole, kde sa nachádza náš "hotspot":
  • Ustálenie nálad a harmonizácia psychiky
  • Ustúpenie návalov horúčavy
  • Zmiernenie androgénneho akné
  • Sľubné sú dokonca aj niekoľké štúdie skúmajúce jej potenciálnu schopnosť predchádzať osteoporóze, udržiavať zdravé srdce, mozgové funkcie, či normálnu hladinu cholesterolu.

Ako sa užíva? 

Najčastejšie sa užíva mletý sušený koreň v kapsulkách.  Pueraria mirifica je skutočne silná bylinka, preto sa užíva podobne ako antikoncepcia. V týždni, v ktorom žena menštruuje, puerariu mirificu vynecháva. Ak je už po období menopauzy, môže ju užívať stále. Aj tu však platí, že hľadáme najnižšiu účinnú dávku. To znamená, že po odznení problémov (ustúpenie návalov), alebo dosiahnutí želaného efektu,  znížime dávkovanie na každý druhý alebo tretí deň. Pueraria mirifica je dielom prírody a jej sila sa líši aj od sezóny k sezóne, preto si treba dávkovanie vždy trošku prispôsobiť vlastným potrebám a s dávkovaním sa „pohrať“. 

Pokiaľ ženu trápi  „iba“ androgénne akné (akné spôsobené zvýšenou hladinou mužských hormónov), je lepšie zvoliť jemnejšiu formu čaju a popracovať na harmonizácii hormónov aj inými spôsobmi, ale to už je na ďalší článok alebo konzultáciu u mňa v Angelis organic skin spa. Pueraria mirifica pôsobí výborne aj ak sa pridá do pleťovej masky, do sprchového gelu, či šampónu.  Jednoducho stačí otvoriť jednu kapsulku a obsah prisypať, kam chceme. Je to najjemnejší spôsob použitia a dá sa lokalizovať na pleť tváre, krku, dekoltu či poprsia. Receptory na ktoré nasadajú účinné látky máme totiž aj v pokožke.  

Kto by sa jej mal vyhnúť?

 

Je asi zbytočné písať, že muži, ale pre istotu. Teda pokiaľ nie sú transgender a nesnažia sa vyzerať ako žena. V tom prípade som sa dočítala o celkom pekných úspechoch.

Určite by sa jej mali vyhnúť aj ženy s onkologickým ochorením na orgánoch citlivých na estrogén. Nie je ani veľmi vhodná na stále užívanie  pre ženy do 20 rokov. Taktiež v prípade, že užívate antikoncepciu alebo inú hormonálnu liečbu, puerariu mirificu neužívajte. Nekombinujte ju ani s inými už spomínanými  tradičnými bylinami na menopauzu. Skutočne je veľmi mocná sama o sebe. 

Kde ju zohnať? 

Keďže je to bylinka, ktorá ma kedysi doslova spasila (ale ten príbeh niekedy inokedy), viem o nej veľa a dlho som ju na Slovensko objednávala aj pre moje klientky a kamarátky. Je súčasťou kolekcie pleťových čajov a výživových doplnkov Angelis. Kúpiť sa dá aj na e-shope Angelis tu .

Môžete si byť isté, že je to tá správna – biela – odroda (Je ich viac a niektoré sú naopak určené iba pre mužov. Verte, nechceli by ste si ich pomýliť:) a niečo o jej kvalite hovorí aj to, že je ručne zbieraná – a teda organická -  v džungli v špecifickej oblasti Thajska. Lebo ani to nie je jedno. Rôzne výrobky na globálnych predajných stránkach často jednoducho nie sú  tie správne rastliny z tej správnej oblasti a ľudia sú potom občas sklamaní, keď nefungujú tak, ako im bolo sľúbené. 

Dúfam, že ste sa naučili niečo nové a že sa vám článok páčil. Pre viac informácií bude pre vás čoskoro k dispozícii samostatná webová stránku určená iba puerarii mirifice. Dovtedy ma neváhajte kontaktovať mailom alebo telefonicky. Všetky kontakty nájdete tu .

Mgr. Miroslava Kysucká

autorka článkov na blogu  a majiteľka Angelis organic skin spa